
Voor professionele teksten en adviezen
Wijnhandel Moolenaar in Bloemendaal
29-10-2012 15:12
Interview met wijnhandel Hans Moolenaar in Bloemendaal
,,Wij geloven in onze wijnen’’
Wijn? Je hebt er goede en minder goede van, je hebt dure en betaalbare. Maar aan eind van het liedje komt het toch allemaal weer neer op één en hetzelfde. Een Australische vriend van me verwoordde het ooit zo: ,,It’s only grapes.’’ Oftewel, het zijn maar druiven. Want inderdaad, wijn is gewoon druivensap, niets meer en niets minder. Een geschenk van moeder natuur, en vervolgens door mensen omgetoverd tot iets fantastisch, dát wel.
Ik ben geen man voor onnodige dikdoenerij. Doe maar gewoon, dat is mijn motto. Wij werken hard, dat geldt voor mezelf, mijn vrouw Jessica en voor mijn personeel, ik heb drie man in vaste dienst. Ivo, Peter en Marco. We staan altijd voor onze klanten klaar, de benaderingswijze is bewust zo laagdrempelig mogelijk gehouden.
Wij runnen hier een professioneel ingericht bedrijf, met een eigen website en een strakke automatisering. Maar het directe contact met de klant is en blijft het mooist. Op zaterdag, tussen twee en vijf uur ’s middags, zetten we altijd flessen open, dan kan iedereen komen proeven en daar wordt gelukkig veel gebruik van gemaakt.
In de loop der jaren hebben we een heel trouwe klantenkring opgebouwd, zowel in de horeca als bij particulieren. We doen het op onze eigen manier, lang leve de lol, niet in driedelig pak, maar gewoon in een spijkerbroek. Wij hebben een bepaalde smaak, die wordt gekoesterd. We staan achter een bepaalde kwaliteit tegen een bepaalde prijs en die combinatie spreekt kennelijk veel mensen aan.
Mensen die hier een fles wijn komen halen of via het internet bestellen, die weten dat ze geen slappe hap krijgen. Ivo, Peter en ik, wij proeven heel veel wijnen. Ieder van ons drieën heeft zijn eigen smaak, maar over één ding zijn we het eens: wijn moet een beetje houvast hebben, moet kleur hebben, moet geur hebben, moet smaak hebben. Dan pas zeggen wij: ja, daar geloven we in.
In Nederland behoort mijn zaak tot de top-100, dat moge blijken uit de diverse prijzen die we op verschillende concoursen hebben behaald. Ook in de vakbladen worden we vaak zo links en rechts genoemd en, gelukkig, op positieve wijze. We staan al vijftien jaar in de picture en hopen dat natuurlijk nog tot in lengte van jaren vol te kunnen houden.
De meeste prijzen hebben wij gewonnen met flessen die afkomstig zijn van het Domaine de La Baume. Dat is mijn kindje, daar ligt mijn hart. De Australische chef Ashley Huntington heeft in Zuid-Frankrijk, in de streek rond Beziers, in de Languedoc-Roussillon, een fantastische job gedaan. La Baume heeft diverse kwaliteiten, of je het nu hebt over de Merlot, de Cabernet, de Viognier of de Chardonnay. In alle lagen scoren de wijnen van La Baume heel goed. En, let wel, tegen scherp concurrerende prijzen.
Het is geen kunst om dure wijnen in te kopen, maar in dat hogere prijssegment zie je toch een bepaalde kentering ontstaan. Vanuit Bordeaux of vanuit de Bourgogne, daar waar van oudsher de grote jongens zitten, is de prijs/kwaliteitsverhouding een beetje zoek geraakt. Het zijn prestige-objecten geworden. Vroeger kon je daar heel gemakkelijk een goede fles krijgen voor pak ‘m beet 20 gulden, nu moet je daar heel goed je best voor doen.
Een goede fles Bordeaux, op het juiste moment open gemaakt, mensen, dat is een féést. Maar voor een derde van de prijs van een dure Sancerre of een Bourgogne Blanc heb je al een lekkere Sauvignon Blanc of Chardonnay van La Baume. En een knappe jongen die het verschil merkt, hoor.
De rode wijnen van La Baume zijn altijd al goed, maar voor de Nederlandse smaak blijkbaar iets te moeilijk, te zwaar, het zijn ook eerder bewaarwijnen. En ze waren nog wel eens wat wisselend van kwaliteit, dat heb je in Frankrijk, soms zit er een minder goed jaar tussen, dan is er te veel water gevallen op de verkeerde momenten of was het juist te droog zoals in 2003. Zo is de natuur nu eenmaal, onoverkomelijk.
Ook in Frankrijk zijn en blijven we altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, naar nieuwe domaines. Dan beland je in een kneuterig gebied als Cahors of Madiran, waar de mensen bij wijze van spreken nog met “hun handen” eten. Dat sfeertje zie je terug in de wijnen die er worden gemaakt. Het zijn echte werkwijnen, daar houd ik van, met heel veel kleur en tannines. Die wijnen zijn heel speciaal en ,just for the fun’ bestel ik er zo nu en dan, het is een leuk gebied om eens onder de aandacht te brengen.
Frankrijk blijft natuurlijk hét land bij uitstek, de bakermat van de wijn. Maar ook elders ter wereld verstaan de wijnboeren hun vak en het is een leuke uitdaging om soms de grenzen te verleggen. In Zuid-Afrika, Australië of California heeft men namelijk één groot voordeel: de zon schijnt er altijd. Ik ben in maart op uitnodiging van BRL.Hardy twee weken door heel Australië getrokken, van Perth tot Sydney. Ik heb in totaal tien wineries bezocht.
Nou, laat mij dit zeggen, de Australische wijnen zijn zeer, zeer, zeer goed. En betaalbaar, voor een acceptabele prijs heb je een verbluffende kwaliteit. De Australiërs hanteren bepaalde wijntechnieken, anders dan in Frankrijk of Italië, maar met evengoed succes. Een Australische wijn is nieuw, is spannend, is anders. Met mooie labels, een goede presentatie, in opvallende flessen.
Het spel blijft om mensen zo nu en dan te verrassen. De mensen te laten genieten van iets dat wij ontdekt hebben. Een goede wijn voor een behoorlijke prijs. Maar laten we toch vooral niet te verheven gaan doen, alsjeblieft zeg. Het is maar wijn, misschien was dat vroeger iets voor de happy few, maar dat is toch allang passé. Dat willen wij uitstralen, wij zijn heel down to earth. Dit gaat goed op met ons motto “It’s only grapes”…
Een goede fles wijn op z’n tijd, dat is belangrijk, daarvan raken steeds meer mensen doordrongen. Gelukkig bestaan er bijna geen slechte wijnen meer. Net zo goed dat er geen slechte restaurants meer zijn. Mensen hebben zich in hun vak gespecialiseerd, koks weten waar ze hun vlees, hun vis, hun groenten moeten inkopen. De wijnkoper heeft daarin ook een voorname taak, om de juiste adviezen te verstrekken. Deze past het best bij een stukje wild, die juist weer bij een smakelijk visje.
Wij verrichten ons werk met volle overgave, de onderlinge contacten zijn voor ons heel belangrijk. Van de wijnboeren in Cahors tot een gezellige proeverij gemiddeld één keer per week met de mensen hier in Bloemendaal. Inclusief een goede lasagne of een mooi seizoensgerecht van onze huistraiteur, cuisinier Ton Beeren uit Haarlem. Met een vrolijk gezicht, iemand die met een chagrijnig gezicht achter de toog staat, dat past niet. Wij hebben plezier in ons werk, ik heb van mijn hobby mijn beroep mogen maken. Rond het drinken van een goed glas wijn hoort een beetje gezelligheid, een goede ambiance. Ja, toch?
—————