
Voor professionele teksten en adviezen
Magazine Groenveld Vlees Nieuw-Vennep
29-10-2012 15:01
Vlees! Tonnen en nog eens tonnen aan verrukkelijk vlees. Een rondleiding door de koel- en vriescellen van Groenveld Vlees doet, indien het er althans niet zo koud zou zijn, bij de ware carnivoor het (ijs)water in de mond lopen.
Vlees in alle soorten en maten, afkomstig van heinde en verre, bestemd voor afnemers tot in de wijde omtrek. Het beste lamsvlees uit Nieuw-Zeeland, het smakelijkste rundvlees en de lekkerste kipprodukten uit Brazilië, een malse paardenbiefstuk uit Argentinië, maar ook wel degelijk een varkenskotelet uit eigen land zijn bestemd voor de lekkere trek.
,,Hier ligt een groot volume aan vlees van de allerbeste kwaliteit”, zegt Ronald Dreijer met gepaste trots tijdens een wandeling door het spiksplinternieuwe gebouw in het veelgeprezen bedrijvenpark Nieuw Vennep-Zuid. ,,Dit bedrijvenpark heeft al Europese prijzen ontvangen, het is van heel hoogwaardig niveau. Royaal van opzet, met veel groen omringd en toch zeer economisch gelegen vlakbij de belangrijkste uitvalswegen en binnen vijftien kilometer van Schiphol.”
In augustus vorig jaar werd het fraai vorm gegeven nieuwbouwpand aan de Schillingweg officieel in gebruik genomen, net na het 40-jarig bestaan van Groenveld Vlees dat in 1963 door de toenmalige Haarlemse paardenslager Pieter-Barend Groenveld werd opgericht. ,,Een echte vakman, eentje nog van de oude stempel, een echte paardenman vooral”, aldus diens schoonzoon Ronald Dreijer die in 1978 het bedrijf voort zette om dat vervolgens uit te bouwen tot een ultramoderne organisatie met alles erop en eraan.
Jarenlang was Groenveld Vlees - de naam en het PBG-logo bleven al die jaren gehandhaafd - gevestigd in Haarlem, op het terrein van het voormalige slachthuis aldaar. Maar het bedrijf groeide uit z’n voegen. ,,Het oorspronkelijke gebouw stamde uit 1907, de omstandigheden waren niet meer van deze tijd”, aldus Ronald Dreijer. ,,Het werd de hoogste tijd om te verhuizen.”
Dus werd een nieuwe locatie gezocht en gevonden, in het nabij gelegen Nieuw-Vennep zodat alle werknemers mee konden. De zaak zoals opgebouwd in de beginjaren groeide langzaam maar zeker door tot een toonaangevend bedrijf met de 35 personeelsleden van nu.
,,Met de meest geavanceerde technologieën aan weeginstallaties, loslijnen, tracibility-systemen, noem maar op. We hebben hier zelfs ons eigen laboratorium. Alles geheel volgens de laatste eisen van de verschillende ministeries”, aldus zoon Remco Dreijer, die samen met zijn vader de belangrijkste aandeelhouder is. Het derde lid van de directie draagt de titel van algemeen directeur en luistert naar de naam Loek Schouten.
Het bedrijf Groenveld Vlees anno 2005 staat garant voor service en kwaliteit. ,,De ene dag vóór twaalf uur bij ons besteld is de volgende dag door ons bij de klant geleverd”, zegt Dreijer junior. Zes vrachtwagens in eigen beheer en nog een veelvoud daarvan op afroep beschikbaar, ook in logistiek opzicht heeft de vleesgigant uit Nieuw-Vennep de zaken piekfijn in orde. Remco Dreijer: ,,Wij zijn een importerende, voorraad houdende distributeur.”
Begonnen met paardenvlees werd het assortiment in de loop der jaren steeds verder uitgebreid, met een blik richting de toekomst lijkt er welhaast niets onmogelijk te zijn. ,,Misschien gaan we in de toekomst zelfs wel bijzondere vleeswaren verkopen”, lacht Remco Dreijer. ,,Want het is en blijft zaak om altijd met je tijd mee te gaan.”
Wat van ver wordt gehaald, is het allerlekkerst. Die spreuk gaat in dit geval zeker op. De Angus- of Hereford-steaks van het vee, dat graast op de Argentijnse pampa’s, worden door de koks in de verschillende restaurants omgetoverd tot pure gastronomie. Ronald Dreijer: ,,En voor het beste lams- en schapenvlees moet je toch echt in Nieuw-Zeeland zijn, daar zijn 30 miljoen schapen tegenover 5 miljoen mensen.”
Het vlees uit die vele verre landen wordt in temperatuur gecontroleerde zeecontainers, in dozen verpakt, richting Nederland verscheept. ,,Gesneden en al, hier komt er geen uitbeender meer aan te pas”, zeggen de Dreijers in koor. ,,Wij hanteren een zo breed mogelijk pakket”, zegt vader Ronald. ,,Wij leveren het breedste assortiment, wij gaan het diepste de markt in, zodat wij onze afnemers zo optimaal als mogelijk kunnen bedienen. Er is geen importeur in Nederland die biedt wat wij kunnen bieden, wij zijn de meest moderne vleesdistributeur van ons land”, vult zoon Remco op gelijke toon aan.
De opslagcapaciteit is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Op de pallets in Nieuw-Vennep is plaats voor 2000 ton diepvriesvlees en 800 ton gekoeld vlees. Het pluimvee vertegenwoordigt bij Groenveld Vlees vandaag de dag de meeste kilo’s, op de voet gevolgd door rundvlees, paardenvlees, lams- en schapenvlees en varkensvlees. ,,Slagerijen, ketens van slagerijen, horeca-leveranciers, supermarkten en fabrieken, ze kunnen 24 uur per etmaal een beroep op ons doen. De klant vraagt, wij leveren.”
De kipprodukten komen tegenwoordig hoofdzakelijk uit Brazilië, nadat de handel met Thailand door het exportverbod als gevolg van de vogelpest moest worden stil gelegd. Rundvlees wordt geleverd uit zuid-Amerikaanse landen als Argentinië, Brazilië en Uruguay, maar ook dichterbij huis uit Duitsland, Ierland en ook in eigen land hebben de mensen van Groenveld Vlees zo hun favoriete adresjes.
In het paardenvlees zijn de buurlanden Argentinië en Uruguay de heersende grootmachten. ,,Goed en eerlijk vlees”, zegt Ronald Dreijer. ,,In Nederland is paardenvlees een beetje uit de mode geraakt, maar in andere landen waar wij naartoe exporteren, zoals België, Frankrijk en Italië, is er wel veel vraag naar. Vroeger had je in elke Nederlandse stad wel een echte paardenslager, maar die zijn in de loop der jaren vrijwel allemaal verdwenen. Dat is best jammer, want paardenvlees is een heel natuurlijk produkt.” Zoon Remco: ,,De vlees/vet verhouding van een rundervoorvoet is 80/20, van een paardenvoorvoet is deze verhouding 95/5”.
Door de stabilisatie in de verkoop van paardenvlees moest Groenveld Vlees in de loop van de jaren tachtig wel op zoek naar alternatieven. Die werden aanvankelijk gevonden in lams- en schapenvlees, al snel gevolgd door rundvlees, pluimvee en varkensvlees. ,,De produktgroepen werden steeds verder uitgebreid om de klant een volledig pakket te kunnen bieden”, aldus Ronald Dreijer.
Dat het vlees vaak vanaf de andere kant van de aardbol moet komen, het hoe en waarom daarvan is gemakkelijk te verklaren, zeggen de Dreijers. ,,Dat heeft alles te maken met het verschil tussen extensieve en intensieve veeteelt. Hier in ons land is er geen ruimte meer, dus staan de dieren kort op elkaar, ontstaan er allerlei ziekten en wordt de kwaliteit van het vlees op den duur vanzelfsprekend aangetast. Op de zuid-Amerikaanse pampa’s kunnen de dieren grazen wat ze willen, er is daar nog zóveel ruimte. Als je tot aan de horizon kijkt, zie je alleen maar landerijen en dieren, misschien één boerderij.”
Vader Ronald: ,,En daarbij komt dat wij al járen zaken doen met dezelfde leveranciers in landen als Argentinië en Nieuw-Zeeland. We hebben daar onze specialisten zitten, die vertegenwoordigen het topje uit de markt. Daarom kunnen we gerust stellen: wij geloven in ons vlees.”
In de speciaal ingerichte, sfeervolle presentatieruimte bij Groenveld Vlees worden klanten van harte uitgenodigd om die stelling te komen controleren, om te komen bereiden én natuurlijk consumeren. ,,Alleen het allerbeste is goed genoeg”, zo luidt de gehanteerde filosofie. Er is plaats voor groepen tot 100 personen. Oftewel, met andere woorden: Groenveld Vlees is spraakmakend innovatief.
—————